TipsThailand.nl | Sander en Mariska sprongen 6 jaar geleden met groot succes in het diepe!

door karima

Hoi Sander en Mariska, vertel eens in het kort, wie zijn jullie en wat is jullie beroep?

Hi! Wij zijn Sander en Mariska, 31 jaar oud en runnen een website over Thailand:  www.tipsthailand.nl. Voor ons werk reizen we regelmatig af naar Thailand, waar we de leukste bestemmingen en bezienswaardigheden bezoeken en daarover schrijven.

“Dus hadden we flink wat geld gespaard en uiteindelijk onze banen opgezegd”

We hopen dat we met onze verhalen en tips andere reizigers kunnen inspireren en ze op nieuwe ideeën kunnen brengen om het maximale uit hun bezoek aan Thailand te halen. Inmiddels zijn we ook veel in Nederland te vinden, omdat we niet zo lang geleden een dochtertje hebben gekregen. 

Hoe zijn jullie op het stoere idee gekomen om alles achter te laten in Nederland en dit mooie avontuur samen aan te gaan?

Ongeveer zes jaar geleden hadden we al plannen om een verre reis te maken, dus hadden we flink wat geld gespaard en uiteindelijk onze banen opgezegd. In de aanloop naar onze reis ontstond steeds meer het idee om niet alleen een vette reis te maken, maar ook een mooi platform waar we onze reistips op deelden. 

“Dat moest natuurlijk Thailand zijn dat al eerder ons hart had gestolen.”

De eerste verre reis die we maakten was naar Thailand, en daar hadden we goede herinneringen aan. Ondanks dat we al een enkele reis naar Mexico hadden geboekt (die non-refundable was), hadden we veel meer zin om onze tijd door te brengen in één land; en dat moest natuurlijk Thailand zijn dat al eerder ons hart had gestolen.

TipsThailand-nl

Hoe ziet de ene helft van het jaar in Thailand er voor jullie uit qua verblijf en werkzaamheden?

Als we in Thailand zijn reizen we veel rond. Vaak verblijven we een week tot twee weken op één bestemming om het volledig uit te pluizen en een goed gevoel te krijgen van de plek. Meestal boeken we een Airbnb, zodat we zeker weten dat we een goede werkplek hebben om onze verhalen uit te werken en foto’s te uploaden.

“Veel mensen denken dat we in Nederland ‘vrij’ zijn en niet werken, maar dat is echt een misvatting.”

Tegenwoordig zijn we echter vooral in Nederland, omdat onze dochter Anna nog heel klein is. Veel mensen denken dat we in Nederland ‘vrij’ zijn en niet werken, maar dat is echt een misvatting. Zelfs hier zijn we fulltime aan het werk met Tips Thailand, en hebben we een kantoor buitenshuis waar we achter onze computer werken.

Wat we dan doen? We hebben een team van freelance schrijvers die voor ons door Thailand reizen en artikelen schrijven. Naast het aansturen van freelancers hebben we in Nederland tijd om aan grotere projecten te werken. Zo hebben we onze eigen reisgids, die we binnenkort ook internationaal lanceren. Ook gaan we binnenkort starten met het aanbieden van onze ‘eigen’ Tips Thailand-excursies, waar we heel veel zin in hebben!

Wat is tot nu toe het gekste wat jullie, samen of apart, in Thailand hebben meegemaakt?

We zijn een keer bij een straatrace beland in Buriram, een onbekende en niet-toeristisch stad in het oosten van het land.

“Zelfs de boodschappen-scooters van moeders waren opgevoerd tot racemonsters.”

TipsThailand-nl

Het was serious business. De weg was afgezet en de tribunes die geplaatst werden waren afgeladen. De hele stad liep uit om het spektakel te zien dat iedere maand werd gehouden. Alles reed hier voorbij. Zelfs de boodschappen-scooters van moeders waren opgevoerd tot racemonsters. Het boodschappenmandje bleef echter op z’n plek zitten – want de volgende dag werd de scooter immers weer gebruikt om naar de markt te gaan.

Het was echt een gekkenhuis. En ook enorm onveilig, want bijna iedereen reed zonder helm. Eerste hulp of politie was er niet te bekennen – hoewel ons verteld werd dat ze het oogluikend toelieten, omdat anders de race wel ergens anders gehouden zou worden. Het zal mij niet verbazen als hier regelmatig ongelukken gebeuren.

Wat is het mooiste plekje, dat jullie hebben ontdekt, waar iedereen vanaf zou moeten weten?

Wij waren heel blij verrast toen we Koh Phayam ontdekten. Een heerlijk, kleinschalig en rustig eiland dat nog weinig toeristen ontvangt en waar je nog steeds kleine bamboebungalowtjes op het strand vindt – iets wat elders in Thailand niet veel meer voorkomt.

We hopen dat het er zo blijft; dus ga er vooral niet heen!

Er rijden geen auto’s, er is geen elektriciteit en er zijn geen pinautomaten. We hopen dat het er zo blijft; dus ga er vooral niet heen!

TipsThailand-nl

Als jullie in Thailand verblijven om alle mooie hotspots te ontdekken wat mis je dan het meest aan Nederland?

Iedere keer als we voor een langere tijd in Thailand zijn, mis ik vooral “thuis”: een vaste plek die je kent, met familie en vrienden om de hoek.

“Zodra je het eindelijk snapt is het tijd om in de bus te stappen.”

Op reis gaan we snel door van de ene naar de andere bestemming, waardoor je niet echt iets kunt opbouwen. Zodra je het eindelijk snapt is het tijd om in de bus te stappen naar een nieuwe, onbekende bestemming. Daarom lassen we tijdens het reizen soms een pauze in en blijven we een paar weken op één bestemming om even bij te komen.

Wat is jullie favoriete Thaise gerecht waar je geen genoeg van kan krijgen? En van welk gerecht krijg je de kriebels en bestel je echt nooit meer?

Pad See Ew is veruit mijn favoriete Thaise gerecht, ik krijg er trek meteen trek in zodra ik eraan denk! Het zijn dikke, glibberige rijstnoedels in sojasaus met Chinese broccoli, ei, vlees (in mijn geval tofu) en andere groentes. Khao Soi is ook favoriet; een gele curry met gestoofde kip, eiernoedels en gefrituurde noedels.

“Geen gefrituurde schorpioenen, kevers of sprinkhanen voor mij, dus!”

Verder eet ik nooit hele gekke dingen, omdat ik vegetariër ben. Saai he?! Geen gefrituurde schorpioenen, kevers of sprinkhanen voor mij, dus! Maar als ik een gerecht moet noemen, is Tom Kha (zure kokossoep) geen favoriet van mij.

Jullie avontuur in Thailand is natuurlijk nog steeds met groot succes gaande. Hebben jullie ook nog andere dromen die jullie graag achterna willen gaan?

Absoluut! Vier maanden geleden zijn we ouders geworden van onze prachtige dochter Anna. We staan op het punt om een camperbus te kopen waarmee we volgend jaar met z’n drietjes een paar maanden gaan rondreizen door Europa. Verder lijkt het mij erg tof om eigen (reis)producten te gaan ontwikkelen en verkopen, maar nu hebben we het nog zo druk dat het voorlopig nog bij een concept blijft :).

Jullie zijn destijds in het diepe gesprongen om jullie droom achterna te gaan. Hebben jullie nog mooie tips voor mensen die op hetzelfde punt staan, maar het best spannend vinden om zo’n grote stap te nemen?

Doe het. Welk risico is groter: dat het mislukt, of dat je nooit je dromen achterna gaat en daar later spijt van krijgt? Ik wil nooit terugkijken op mijn leven met het gevoel van: “Had ik maar…”. Er had zo veel fout kunnen gaan, maar de kans dat álles mis gaat is meestal vrij klein.

“Dát is voor mij echt leven; niet in angst, maar met het idee dat alles mogelijk is”

Bij ons is dat in ieder geval niet gebeurd. En al loopt het wel anders word je daar een stuk wijzer van, en kun je je plannen bijstellen. Dát is voor mij echt leven; niet in angst, maar met het idee dat alles mogelijk is zolang je bereid bent er hard voor te werken.

En tot slot, Hoe ziet Jullie Mooie Wereld eruit?

Een wereld waarin mensen authentiek zichzelf zijn en hun hart achterna gaan en zo de wereld een mooiere plek maken voor iedereen.


Meer weten over Tips Thailand?

Wil jij meer te weten komen over Thailand? Ga dan snel naar www.tipsthailand.nl en laat je inspireren!
Wil jij Tips Thailand liever volgen? Klik dan op Facebook of Instagram en geniet van al het moois wat Thailand te bieden heeft!

Wil jij ook geïnterviewd worden?

Wil jij ook jouw interview terug zien op mijn mooie wereld? Klik dan snel op aanmelden en beantwoord de 10 vragen!

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.