Spanning en adrenaline, maar ook ontspanning in de natuur! Quinta vertelt jou alles over haar passie voor vissen.

door karima

Vertel eens in het kort, wie ben jij en wat is jouw hobby?

Hallo. Ik ben Quinta Ruikes, 32 jaar jong en sinds september vorig jaar getrouwd met een leuke en lieve vrouw. Mijn nieuw herpakte hobby sinds 2.5 jaar is vissen! Als kind is het vissen me met de paplepel ingegoten door mijn vader. Een echte karpervisser (vissen van 15 tot 20 kilo is zijn doel).

“Met mijn koffertje, hengeltje en een bakje met maden uren turen naar een dobber”

Hoe ben je bij deze leuke hobby terecht gekomen?

Ik ging vaak mee met met mijn vader, maar ik ging ook vaak alleen vissen. Met mijn koffertje, hengeltje en een bakje met maden uren turen naar een dobber. Ik vond het altijd heel leuk als ik meer ving dan mijn vis collegas aan de waterkant. Het vissen is in mijn pubertijd verwaterd en ik heb niet meer gevist tot nu. Net voor mn 30ste heb ik het door mijn vakantie in Denemarken weer opgepakt. Voor “de gein” nam ik een hengeltje mee en het virus was meteen weer teruggekeerd. Sinds dien ben ik erg fanatiek geworden. Van vissen met een dobbertje voor kleintjes ben ik nu al ontwikkeld naar het vangen van karpers ( mijn grootste is 12 kilo) en het vangen van flinke snoeken. Een beetje vrije tijd betekent vissen!

Spanning en adrenaline

Wat heb jij gedaan om hier zo goed in te worden?

Dat ik zo ver ben ontwikkeld in mijn vaardigheden de laatste 2.5 jaar komt door meerdere factoren. Vallen en opstaan. Je verliest een vis omdat je haak niet goed geknoopt is of je lijn niet sterk genoeg. Je past je aan en vangt ze vervolgens wel. Oefenen. Hoe meer je vist hoe beter je erin word. Je weet snel waar je moet zijn. Welk aas het beste werkt en welke technieken de meeste vangst produceren. Mijn vader als orakel. Hij geeft mij af en toe advies en dit neem ik dan (meestal) aan. Vooral als het gaat om het vangen van karper. Dat is zijn specialiteit immers. Lezen en kijken. Verder krijg ik veel info van het lezen van visbladen en het kijken van youtube filmpjes over vissen. Erg leuk tijdverdrijf als het te slecht weer is om zelf te gaan vissen.

“Elke keer als ik dat zie gebeuren gil ik het uit van de schrik”

Wat maakt jouw hobby zo speciaal?

Wat het vissen speciaal maakt is de continue spanning of je wat vangt of niet. Als de beetverklikker uit het niets hard begint te “schreeuwen” omdat het lijn met een rotgang langs de sensoren getrokken word, begint je hart hard te bonken en word je gevuld met adrenaline. Hoe groot is de vis? Krijg ik hem aan de kant? Als je de vis dan voelt trekken aan je hengel maakt dat het plaatje compleet. Ook spannend is het als je vist op snoek en je de snoek uit het diepe ziet schieten en jouw kunstvisje pakt. Elke keer als ik dat zie gebeuren gil ik het uit van de schrik. Maar geweldig is het wel! Ook het ervaren van de natuur, het water om je heen en de dieren die je ziet is een mooie bijkomstigheid. Ik zie een visdag als een mini vakantie.

“Dat is wel grappig omdat ze het vissen eerst altijd belachelijk maakte, maar sinds de vangst van haar eerste vis toch de smaak te pakken kreeg”

Vind jij het leuk om jouw hobby alleen uit te voeren of liever in groepsverband?

Ik vis vaak alleen maar het gezelligst is het als ik met mijn vismaat of mijn vader ga. Remco is mijn vismaat en vriend. Hij is net als ik door mij weer begonnen met vissen na een hele lange pauze. Hij ging een keer mee en nu is hij ook erg fanatiek geworden in een korte tijd. We steken elkaar een beetje aan. Een vriendin van mij toont nu ook interesse in vissen en gaat ook weleens mee. Dat is wel grappig omdat ze het vissen eerst altijd belachelijk maakte, maar sinds de vangst van haar eerste vis toch de smaak te pakken kreeg.

Samen met mijn vismaat Remco

Kan iedereen dit doen of heb je er aanleg voor nodig?

Vissen vereist wel enige vaardigheid maar in principe zou iedereen het kunnen. Echter bepaald de mate van energie die je erin steekt of je er goed in word of niet. Kortom je moet het vooral leuk vinden om te vissen en vooral om te vangen! Dan is de motivatie aanwezig en dat produceerd uiteindelijk meer vaardigheid.

“Als ik wat gevangen heb op een mooie dag heb ik geen yoga meer nodig”

Waarom zou iemand aan jouw hobby moeten beginnen?

In deze tijd van stress, burn outs en werkdruk is het een verademing om in de natuur te zijn en alleen maar bezig te zijn met vissen. Als ik aan het vissen ben denk ik ook alleen aan vissen en nergens anders aan. In die zin kan het dus heel ontspannend zijn. Als ik wat gevangen heb op een mooie dag heb ik geen yoga meer nodig. Een aanrader dus. Bovendien steun je met het hebben van een vispas een visvereniging en visverenigingen beheren de viswateren. Zij zorgen voor gezond water en een goede visstand. Voor mij weer een voordeel..

Spanning en adrenaline

Wat heb je nodig om jouw hobby te kunnen uitoefenen?

Wat materiaal een vispas, geduld en passie. Zonder deze 4 ingredienten gaat het niet lukken.

Wat is het mooiste of grappigste wat je op hobbygebied hebt meegemaakt?

Een grappig verhaal is dat ik mezelf een keer heb gehaakt tijdens het onthaken van een snoek. Ik was alleen op pad en was nog wat onervaren in het vangen van snoek. Toen ik beet kreeg wilde ik de snoek pakken en op het moment dat ik bij zijn kop ben, schiet de bovenste set haken los. Door de spanning op de lijn schoot deze dwars door mijn pink heen. De onderste set haken zaten alleen nog steeds vast aan de snoek! We zaten dus samen gehaakt aan dezelfde kunstvis.

Ik heb de snoek snel los gemaakt met een tang voordat hij zou gaan spartelen. Vervolgens heb ik een vriend gebeld en met hem naar zijn schoonouders gegaan die in de buurt woonden. Hij heeft de haak doorgeknipt en ik heb hem er zelf uitgetrokken. Een erg stomme actie! Dit gebeurd me niet snel meer.. We kunnen er nu wel om lachen. Ook was ik een keer zo enthousiast dat ik beet kreeg dat ik plots opstond en daarbij mijn telefoon van mijn schoot in het water lanceerde… Achja van zijn fouten leert men.

En tot slot, hoe ziet Jouw Mooie Wereld eruit?

Mijn mooie wereld zou zijn als ik niet meer zou hoeven werken en van het vissen mijn beroep kon maken. Dat zou toch erg mooi zijn..


Berichtje voor Quinta!

Wil jij Quinta laten weten wat jij van haar mooie interview vindt? Laat dan hieronder een lief berichtje achter ♡

Wil jij ook geïnterviewd worden?

Wil jij ook jouw interview terug zien op Mijn Mooie Wereld? Klik dan nu op aanmelden en beantwoord de 10 vragen. Liever een aangepast interview of een duo interview? Stuur een mail naar: info@mijnmooiewereld.nl

Mijn Mooie Wereld volgen?

Wil jij graag op de hoogte blijven van alle nieuwe interviews, quotes en leuke winacties? Volg mij dan via Instagram ; )

Spanning en adrenaline

2 berichten

servan 22 augustus 2020 - 18:46

hey quinta. leuk dat vissen. vooral snoek. doet me aan vroeger denken. idd spannend.
vooral leuk dat je een partner gevonden hebt!.
lieve groet Servan

Beantwoorden
Leon 7 januari 2021 - 18:49

Leuk artikel Quinta 😉
Misschien kom ik je nog wel een keer in Beuningen tegen in het dorp of aan de waterkant 😉

Beantwoorden

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.