Persoonlijk begeleider | Humor, vertrouwen en flexibiliteit. Dat is wat Fabienne inzet op haar jongeren groep.

door karima

Hey Fabiënne, vertel eens in het kort, wie ben jij en wat is jouw beroep?

Ik ben Fabienne, 35 jaar en ik woon bij het centrum van Arnhem met mijn zoontje Raff van 4 jaar. Ik hou van gezellige dingen ondernemen met mijn zoontje en/of vrienden,  uit eten, bios, netflixen en af en toe ouderwets de kroeg in. Op dit moment werk ik 10 jaar als persoonlijk begeleider bij Pluryn in Nijmegen. Ik werk binnen een woonvoorziening waar jongeren tussen de 18 en 25 jaar begeleiding krijgen naar een zo zelfstandig mogelijk leven. Beperkingen die de jongeren hebben zijn o.a. een licht verstandelijke beperking, psychische problematiek, autisme, diabetes, verslavingsproblematiek en niet aangeboren hersenletsel.

Hoe ben jij bij deze leuke baan terecht gekomen?

Ik liep aan het einde van de opleiding SPW stage bij een soortgelijke organisatie. Daar ben ik blijven invallen tot ik mijn HBO diploma had en vervolgens heb ik gesolliciteerd bij Pluryn. Daar kon ik namelijk een vast contract krijgen.

“Ik vind het vooral belangrijk dat de jongere zich serieus genomen voelt”

Welke opleiding heb jij gevolgd om jouw doel te bereiken?

Eerst Sociaal pedagogisch werk aan het Rijn IJssel college in Arnhem en vervolgens Pedagogiek aan de HAN in Nijmegen.

Wat denk jij dat jouw kracht is binnen jouw werk?

Ik denk vooral humor en vertrouwen. Je bereikt vaak veel meer als je humor inzet als je ziet dat een jongere zich bijvoorbeeld niet aan afspraken houdt. En als je de jongere de ruimte geeft om zelf keuzes te maken binnen de gemaakte afspraken en je hier flexibel mee omgaat boek je meer resultaat dan dat je heel star de afspraak blijft benoemen. Er zijn natuurlijk ook jongeren waarbij dit wel nodig is dus dat is dan weer aftasten. Ik vind het vooral belangrijk dat de jongere zich serieus genomen voelt. 

Wat maakt jouw baan de aller leukste?

De afwisseling. Iedere dag is anders en de groepssamenstelling verandert ook geregeld. Daarnaast doen we ook zo nu en dan leuke dingen zoals naar een pretpark, uit eten en feestdagen worden ook gevierd. 

“We creëren een huiselijke sfeer en begeleiden jongeren in de alledaagse dingen”

Hoe ziet jouw gemiddelde werkweek eruit?

Sinds ik moeder ben werk ik drie dagen per week en altijd op dinsdag, woensdag en zondag. Op de dinsdag doe ik altijd administratieve taken en plan ik afspraken met therapeuten of ziekenhuizen in zodat ik mee kan. Daarnaast begeleid ik ook nog twee stagiaires en maak ik de roosters, beheer de kas en zorg dat de uren van collega’s op tijd ingevoerd zijn in het systeem. Ook schrijf ik werkplannen voor jongeren en houd ik deze informatie bij. Deze taken voer ik dan allemaal uit. Op woensdag heb ik avonddienst van 16.00-23.00. Dan koken we en zorgen we dat iedereen zijn verhaal kwijt kan na werk of school. In de avond voer ook gesprekken met de jongeren die ik persoonlijk begeleid en houden we ondertussen het groepsproces in de gaten. We creëren een huiselijke sfeer en begeleiden jongeren in de alledaagse dingen. Ook werken we aan doelen van jongeren tijdens een dienst zoals zelfstandig de was doen of financiën beheren.

Wat is het mooiste of gekste wat jij hebt meegemaakt op je werk?

Het mooiste wat ik meegemaakt heb is dat er zo’n vertrouwensband ontstaat tussen mij en een jongere dat deze zich helemaal openstelt en mij toelaat bij bijzondere of heftige momenten in zijn of haar leven. Het gevoel dat je echt iets voor iemand kunt betekenen vind ik het allermooist.

Heb jij nog andere dromen die jij graag achterna wilt gaan?

Ik ben op dit moment op zoek naar een nieuwe uitdaging. Werk waarin ik meer regelmaat heb waardoor ik de opvang thuis beter kan regelen maar waarin ik nog steeds, al is dat misschien op een andere manier, iets kan betekenen voor de mensen die dat nodig hebben.

“Ik denk dat de wereld dan steeds mooier word”

Wat wilde jij vroeger als “kleine Fabiënne” later worden?

“Vroeger wilde ik altijd juf worden. En nu zie ik dat nog steeds wel zitten en heb ik erover gedacht mij te laten omscholen. Ik denk niet dat ik op dit moment klaar ben voor een opleiding en werk traject. Als mijn zoontje wat zelfstandiger is zou dit eventueel ooit nog een optie zijn. Zeg nooit nooit! ;)”

Hoe ziet Jouw Mooie Wereld eruit?

“Heel cliché waarschijnlijk maar het zou mooi zijn als iedereen gelukkig kan zijn en we elkaar geen kwaad doen. Ik denk dat de wereld dan steeds mooier wordt.”


Meer weten over haar werk?

Dit was Fabiënne haar werk interview. Wil jij meer weten over haar werk bij Pluryn? Check: https://pluryn.nl/

Wil jij ook geïnterviewd worden?

Wil jij ook jouw interview terug zien op Mijn Mooie Wereld? Klik dan snel op aanmelden en beantwoord de 10 vragen!

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.