Mijn Mooie Lichaam | Het verhaal over 20 kilo gewichtsverlies en de lichamelijke en psychische ups & downs!

door karima

Ik had nooit gedacht dat ik de woorden “Mijn mooie lichaam” ooit op mijzelf zou kunnen betrekken, maar ook ik kan mezelf wel eens verbazen. Dat blijkt wel weer na mijn grote avontuur om de strijd tegen al mijn extra kilo’s eindelijk eens aan te gaan. Wat de afgelopen 20 jaar zo ver weg leek, heb ik uiteindelijk binnen 5 maanden bereikt. En dat verbaast mij nog steeds tot op de dag van vandaag. Niet het feit dat ik er maar 5 maanden over heb gedaan, maar het besef dat ik er 20 jaar over heb gedaan om tot dit punt te komen! Om eindelijk tegen mezelf te zeggen “nu ben ik er echt klaar voor om mezelf gelukkig te maken”. En dat doel, wat al die jaren zo onbereikbaar leek, heb ik nu met trots behaald. Dikke Checkkkkkk!

Het begin

Het was half april 2019 en ik keek al erg uit naar het vieren van Koningsnacht. Alles was al geregeld: Hoe laat spreken we af, waar, met wie, welke outfit doe ik aan, etc. Mijn outfit was altijd al een obstakel voor mij. Ik kleedde mijzelf vaak af door extra lagen aan te trekken, althans dat dacht ik. Voor de spiegel staan om te zien wat ik aan had was voor mij ook nooit een leuk moment. Daarnaast was ik altijd onzeker over mijn lichaam en kon ik mezelf daardoor ook niet volledig accepteren.

“Hoe heb ik het zo ver laten komen?”

Ik dacht wel eens “hoe heb ik het zo ver laten komen?” Daar had ik nooit echt antwoord op. Het enige wat ik kon denken, was dat ik het liefst een slank lichaam wilde hebben dat bij mijn lichaamsbouw en lengte past en ik weer eens op een normale manier kleding zou kunnen kopen. En ook weer het plezier zou kunnen terug vinden van kleding passen in een winkel.. vooral in een pashokje met al die mooie spotjes!!

Hoeveel gaat dat geintje mij kosten?

Mijn zusje was in januari 2019 begonnen met een dieet. Zij was erg enthousiast, want haar collega was er echt veel kilo’s mee kwijt geraakt. Ik dacht laten we eerst maar eens kijken hoe dit afloopt. Toen ik bij haar thuis was, vertelde zij mij enthousiast over de klapper die zij van haar consulent had gekregen en wat zij wel mocht eten en wat niet. Daarnaast liet zij mij ook wat producten zien die zij wekelijks moest kopen.

“Nog een reden voor mij om er niet aan te beginnen”

Ik dacht alleen “hoeveel gaat dat geintje mij kosten?” Het kostte wel wat extra bovenop het normale boodschappengeld wat zij wekelijks kwijt was voor haar gezin. Op dat moment kon ik mij niet volledig verdiepen in haar proces, want ik dacht alleen maar aan de extra kosten. Nog een reden voor mij om er niet aan te beginnen. Tenslotte was ik ook nog niet helemaal overtuigd of het wel zou werken bij haar.

Wij hebben destijds een groepsapp van ons gezin aangemaakt, wat jullie waarschijnlijk wel bekend voor komt. Mijn ouders, mijn zusje en ik zitten daarin, waardoor wij elkaar over van alles op de hoogte kunnen brengen. Zo kwamen er ook allerlei foto’s van mijn zusje’s vooruitgang binnen haar dieet voorbij. Ik zag haar steeds meer afvallen en haar ook steeds meer stralen. Ik begon meer interesse te krijgen in haar afvalproces en vroeg mezelf af “wat is dit voor’n dieet?, Zou mij dat ook lukken? En wat moet ik daarvoor doen?”

Mijn Mooie Lichaam

Cambridge Weight Plan

Aaaah dat is het dus. Het Cambridge Weight Plan. Okay nu weet ik hoe het heet, maar wat houdt het allemaal in? Wat moet ik doen om mezelf aan te melden en hoe werkt dat met al die producten? Moet ik wekelijks terug komen om te wegen? Wat doet een consulente nog meer voor je? Mag je zelf weten in welke stap je begint? En wat zijn de kosten per product?  

Mijn hoofd sloeg helemaal op hol! Ik wilde ineens van alles weten. Alsof er ineens een knop was omgezet in mijn hoofd en mijzelf toe liet om alle informatie over Cambridge op te slaan en voor het eerst in al die jaren goed te verwerken. Ik had al het gevoel dat ik dit aan kon en zag mezelf al voor me in mijn mooie lichaam!

“Het voorlopig laatste eet- en drinkfestijn”

Ik kreeg te horen dat ik aan de hand van mijn postcode mijn dichtstbijzijnde consulentes kon opzoeken en zelf kon kiezen wie het beste bij mij zou passen. Wat ik ook prettig vond, is dat zij allemaal ervaringsdeskundigen zijn en allemaal het stappenplan van Cambridge hebben doorlopen. Het verhaal van Pauline sprak mij het meest aan, dus ik nam heel zelfverzekerd contact met haar op om een afspraak in te plannen. Het was ondertussen bijna Koningsnacht, dus wel even duidelijk gemaakt dat ik na het weekend zou gaan starten. Dat was natuurlijk geen probleem. Ik kon mij gaan voorbereiden op een leuk feestweekend; het voorlopig laatste eet- en drinkfestijn. En ik kon alvast uitkijken naar mijn mooie lichaam!

Leuke consulente

Mijn eerste afspraak bij Pauline was heel erg leuk. Ik merkte dat ik me bij haar erg op mijn gemak voelde en door haar kreeg ik nog meer zin om mijn doel te bereiken. Een collega en goede vriendin van mij is tegelijk met mij gestart bij een andere consulent, waardoor wij samen ons avontuur tot in de kleinste details met elkaar konden bespreken. Nou daar gaan we dan. Op de weegschaal staan en kijken wat de schade is. Het resultaat was 83,2 kilo!

“Dus 20 kilo afvallen, wat ik in 20 jaar niet meer had gewogen”

Met mijn lengte van 1.63 m. is dat natuurlijk veel te veel. In eerste instantie was het mijn doel om 65 kilo te wegen. Ik dacht dat het nog een behoorlijke uitdaging voor mij zou gaan worden om onder de 70 kilo te komen, aangezien ik me niet meer kon herinneren wanneer ik op dat gewicht zat. Later heb ik mijn doel aangepast naar 63, zodat ik nog wat speling daar omheen heb. Dus 20 kilo afvallen, wat ik in 20 jaar niet meer had gewogen…. Klaar voor de start.. Af!

Lekker blijven shaken

Het Cambridge weightplan kent 7 stappen. Begin je in stap 1? Dan ga je helemaal terug naar het begin: 3 maaltijdvervangende producten per dag van Cambridge en verder 2 tot 2,5 liter water drinken. Dat leek mij erg zwaar, aangezien ik op mijn werk veel moet bewegen. Ik ben in stap 2 gestart, waardoor ik naast 3 Cambridgeproducten wat groente en eiwitten mocht eten. Voor mij werkte het erg prettig om zo min mogelijk na te moeten denken over wat voor’n eten ik voor mijzelf moest gaan bereiden in de avond.

“Een vanillemilkshake was tenslotte mijn favoriet bij de McDonalds”

Maar welke producten zijn er allemaal? En wat smaakt nou lekker? Ik dacht, laat ik beginnen met een vanilleshake, want een vanillemilkshake was tenslotte mijn favoriet bij de McDonalds. Nou, ik kan je vertellen dat ik het met moeite weg kreeg. Gelukkig had ik nog wat andere smaken besteld en daarnaast ook wat maaltijdrepen. Na verloop van tijd begon ik mijn favoriete smaken te ontdekken, waardoor ik lekker kon blijven shaken. Daarnaast begon ik ineens het koken in de avond ook weer leuk te vinden. Steeds meer experimenteren met eten en vooral door krijgen wat allemaal wel- en niet goed voor je is.

Ketose

De eerste week was wel even pittig. Ik had niet veel moeite met het weglaten van mijn slechte eetgewoontes, maar je lichaam raakt in ketose, waardoor je in het begin wat vervelende bijwerkingen kan hebben. De bijwerkingen verschillen per persoon, maar ik heb wat momenten gehad waarin in wat meer hoofdpijn had, last van mijn darmen en misselijkheid.

“Je hebt het gevoel alsof je alles aan kan en je hebt geen hongergevoel”

Gelukkig trok dat snel weg en daarna ondervind je een soort van energieboost, wat op het werk erg prettig was. Je hebt het gevoel alsof je alles aan kan en je hebt geen hongergevoel. Dat was precies waar ik naar op zoek was. Ondertussen dronk ik mijn shakes en bleef ik genieten van mijn repen, wat aanvoelde alsof ik stiekem aan het snacken was.

Na 3 weken bezig te zijn, ging ik een week met mijn werk mee op bewonersvakantie. Ik wist dat dit een goede test voor mezelf zou zijn, aangezien zij daar natuurlijk ontzettend veel lekker eten krijgen. Ik hield alles bij wat zij aten, waardoor ik kon zien wat ik allemaal had afgeslagen. Dat gaf mij een supergoed gevoel, waardoor ik de week vrijwel moeiteloos ben doorgekomen.

Een echte feeder

Thuis had ik ook wat moeilijke momenten te overwinnen. Vooral als wij visite kregen en de snacks op tafel kwamen, of als mijn partner vroeg of hij wat eten mocht bestellen. De eerste paar keren was het even slikken, maar uiteindelijk was ik gewoon bezig om iedereen te voorzien van lekkere snacks, terwijl ik daarna kon genieten van mijn heerlijke maaltijdreep. “Een echte feeder” zoals mijn partner mij noemde!

“Samen met mijn collega heb ik symbolisch een 3e oorgaatje laten schieten om te vieren dat wij beide 10 kilo kwijt waren”

Na 2 maanden zat ik op -10 kilo. Alles verliep ontzettend goed en ik had steeds minder moeite met het afslaan van alle lekkere hapjes en drankjes. Ik ben zelfs een keer wezen stappen met mijn reep op zak en spa’tjes blauw in mijn hand. Samen met mijn collega heb ik symbolisch een 3e oorgaatje laten schieten om te vieren dat wij beide 10 kilo kwijt waren. Wat een bijzonder moment was dat!

Mijn Mooie Lichaam

De eerste paar weken heb jij vooral zelf door wat er lichamelijk gebeurt en vanaf de -10 kilo gaat jouw omgeving het steeds meer zien. Dat kan veel leuke en positieve reacties opleveren, maar ook goedbedoelde, minder leuke reacties. Vanaf dat moment ging het psychische spelletje voor mij beginnen.

Is dit dieet wel goed voor je?

Ik merkte aan mezelf dat ik momenten had dat ik mezelf erg mooi vond in de spiegel en zag dat ik was afgevallen. Maar ook momenten dat ik ervan overtuigd was nog steeds heel dik te zijn en niet blij was met mijzelf.

“Als ik dat niet had gedaan, dan was het “waar doe ik het allemaal voor”- gevoel waarschijnlijk erin geslopen”

Gelukkig had ik bij mijn eerste weging beginfoto’s laten maken. Om de paar weken liet ik door mijn consulent foto’s maken, waardoor ik het verschil goed kon terug zien. Als ik dat niet had gedaan, dan was het “waar doe ik het allemaal voor”- gevoel waarschijnlijk erin geslopen waardoor je sneller de neiging hebt om op te geven.

Ik kreeg ook steeds meer opmerkingen over het dieet. Of het wel een goed dieet is, of er niet teveel suikers in de maaltijd vervangers zitten, zo’n crashdieet kan nooit goed voor je zijn, als je stopt komt alles er weer dubbel zo hard aan. Dat soort opmerkingen kon ik nog wel negeren, want dit was mijn avontuur en ik deed alles zo goed. Volgens mijn consulente was ik een voorbeeld voor andere omdat ik mij strak aan alle stappen hield en mijn eten zo goed bleef afwegen. Gelukkig kon ik wekelijks sparren met haar en ook met mijn collega en mijn zusje. Je zit tenslotte allemaal in hetzefde afval-schuitje!

Nu moet je stoppen hoor!

Het moeilijke aan afvallen is dat iedereen om jouw heen jouw proces kan volgen. In het geval van leuke opmerkingen is dat niet erg. Dat maakt je alleen maar sterker. Maar iedereen heeft er wat over te zeggen, dus ook als zij vinden dat jij nu echt moet stoppen met afvallen.

“Op dat moment wist ik dat ik nog 12 kilo te gaan had”

Dat heb ik regelmatig te horen gekregen vanaf het moment dat ik 75 kilo woog. Op dat moment wist ik dat ik nog 12 kilo te gaan had. “Hoe kunnen zij nou vinden dat ik nu moet stoppen?” Voor mijn gevoel was ik nog lang niet klaar en mijn BMI was het daar helemaal mee eens. “Ik heb nog een paar weken te gaan lieve mensen. Nog even vol houden allemaal!”

Onder de 70 kilo wegen zou echt zo’n enorme overwinning voor mij zijn. Mijn partner had ook niet verwacht dat ik dat zou halen en was super trots op mij. Zonder zijn steun had ik het ook niet zo goed kunnen doorlopen. Nu kwamen toch wel echt meer dringende verzoeken om te stoppen “want ik was nooit dik geweest”. Ik snap achteraf gezien wel waarom mensen dat denken, maar op dat moment ga je toch echt even aan alles twijfelen. Je wilt er ook niet lelijk uit komen te zien met een ingevallen gezicht. Zelfs mijn moeder en zusje begonnen hun zorgen te uiten, omdat ze bang waren dat ik er te obsessief mee bezig was.

Dat komt echt wel even binnen

Wat ik had tijdens mijn hele proces, is dat je tussentijds snel gewend raakt aan je huidige gewicht. Je kan moeilijk voor de geest halen hoe jij er voorheen uit hebt gezien en je schrikt als jij voor- en na foto’s naast elkaar ziet staan. Dat komt echt wel even binnen. Mensen om jou heen hebben dat ook. Zij wennen aan jouw huidige lichaam en hebben snel het gevoel dat jij er al prima uit ziet, zijn bang om jou te verliezen, terwijl jij van binnen nog precies hetzelfde bent. Of ze zijn bang dat jij er te ver in doorgaat en ondergewicht gaat krijgen.

Mijn Mooie Lichaam

“Ik moest mijzelf strak houden aan mijn eetpatroon en het afwegen van eten, want anders zou ik het niet kunnen volhouden”

Ik wist van mijzelf dat ik niet losjes met het stappenplan moest omgaan. En ik moest mijzelf strak houden aan mijn eetpatroon en het afwegen van eten, want anders zou ik het niet kunnen volhouden. Gelukkig had ik mensen achter mij staan die mij konden vertellen dat het mijn lichaam is, en ik goed kan aanvoelen wanneer ik op mijn perfecte gewicht zit. Je raakt tenslotte toch wel even van slag als zo veel mensen zeggen dat jij moet stoppen.

Het natraject

Na 4 ½ maand had ik mijn doel bereikt! Half september woog ik 63 kilo. Wat een overwinning en wat een geluksmoment. Alle obstakels overwonnen, inclusief dat gemene psychische spelletje in mijn hoofd. Het verloop van alle stappen en steeds meer van de schijf van 5 eten is mij echt goed afgegaan. Ik besefte mij heel goed dat dit nog maar het begin is. Het begin van een nieuw leven met een nieuw gezond eetpatroon, wat ik mij eigen moet maken. De aankomende weken blijf ik nog in stap 7 zitten. Ik denk dat je zonder natraject ook sneller kans hebt om terug te vallen in je oude eetpatroon.

“Ik moet accepteren dat ik niet ineens 10 kilo aankom na een paar wijntjes en wat lekkere hapjes”

Nu weeg ik om de 2 weken. Ik moet echt afkicken van al het strakke afwegen van mijn eten. Ik moet accepteren dat ik niet ineens 10 kilo aankom na een paar wijntjes en wat lekkere hapjes. En ik moet een goede balans vinden in mijn nieuwe eetpatroon en ik mag verdomde trots zijn op wat ik heb bereikt de afgelopen maanden!

Nu merk ik dat ik het natraject zwaarder vind dan het diëten de afgelopen maanden, omdat je nu weer helemaal moet omdenken. Je gaat je weer voorbereiden op het normale leven en dat is best spannend. Lichamelijk ben ik er niet alleen beter voor mijn gevoel uit gaan zien, maar ik heb ook veel minder lichamelijke klachten. Van die simpele dingen zoals fietsen, iemand zijn veters strikken, buiten lopen met de hond. Alles gaat gewoon sneller en makkelijker. Ik ben van maat XL naar S gegaan en verbaas mij nog elke keer in een kledingwinkel dat ik daarin pas. Ik verbaasde mij zelfs dat je schoenmaat ook kleiner wordt. Kun je nagaan hoeveel vocht je overal extra vasthoudt.

“Voor mij heeft dit geresulteerd in de mooiste lichamelijke verandering in mijn leven en mijn aller mooiste overwinning”

Mijn aller mooiste overwinning

Tenslotte wil ik nog even zeggen dat dit dieet niet voor iedereen hoeft te werken. Misschien heb jij wel een andere ervaring met een dieet wat jouw leven totaal heeft veranderd. Voor mij heeft dit geresulteerd in de mooiste lichamelijke verandering in mijn leven en mijn aller mooiste overwinning. Met dank aan alle steun van mijn omgeving en natuurlijk de beste consulente die ik mij had kunnen wensen!


Meer informatie over Cambridge?

Wil jij meer informatie over het Cambridge Weight Plan? Check: https://cambridgeweightplan.nl

Wil jij ook jouw verhaal plaatsen?

Wil jij ook jouw verhaal terug zien op Mijn Mooie Wereld? Klik dan nu op aanmelden en stuur ons jouw mooie verhaal.

Mijn Mooie Lichaam

5 berichten

Samira 10 oktober 2019 - 20:16

Wauw Karima echt nogmaals super knap! Ik snap je helemaal!! En dat psychische spelletje is nog het moeilijkste. Je ziet er ontzettend mooi uit je mag trots op jezelf zijn!

Veel liefs!

Beantwoorden
Anita Koutsocheras 13 oktober 2019 - 15:58

Wat een super mooi verhaal. Ik ben nu consulente maar ook ik heb dit traject doorlopen. Het is allemaal zo herkenbaar.
Zou ik jouw verhaal misschien x op mijn site mogen plaatsen

Beantwoorden
Sylvia Warmenhoven 10 oktober 2019 - 23:09

Zo wat zie je er goed uit! Knap hoor! Zal ook eens kijken! Lijkt mij ook wel wat 👍🏼💪🏻💋

Beantwoorden
Diana negasi 27 januari 2021 - 00:28

Ik ben diyana 21jaar ik ben nu 90 kilo ik wel naar 60 kilo

Beantwoorden
Sandra 14 februari 2021 - 09:51

Super Knap van jou. Ik volg nu jou weg en het gaat ook lekker.. kost wat, maar dan heb ik straks ook wat. Ik redt het zelf niet. Het weegmoment iedere week bij de consulent is een goede motivatie 👍

Beantwoorden

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.