Madame Ruiz Art| Als zangeres, kunstenares en kunstdocente zorgt Miriam ervoor dat zij contact maakt door middel van creatie!

door karima
Madame Ruiz

‘De kracht van inkt, het contrast met het papier, maar ook de zachtheid van de wassing. Het inspireert me, daagt me uit en verrast me, keer op keer.’

Mijn naam is Miriam Groenen – Ruis, op Instagram beter bekend onder mijn pseudoniem MadameRuizArt, en ik maak inktportretten in opdracht. Ik zie het als een groot compliment wanneer mijn werk aan de muren van een ander mag stralen. Bij elke nieuwe opdracht maakt mijn hart een klein vreugdesprongetje.

Mijn eigen frequentie

Een tijd terug keek ik een inspirerende video over succes. Ik zat aan de buis gekluisterd en ineens sprong ik op uit mijn stoel. Ik moest en zou een aantal inspirerende quotes opschrijven. Één van de quotes die vervolgens aan mijn muur kwam te hangen luidt als volgt: ‘Reach for what you want, not for what you think you can get. If you want it, and believe it, tune in on it and it’s already there’. Alsof je de radiofrequentie goed zet door aan een knop te draaien, zo tunede ik in op waar mijn hartje sneller van gaat kloppen.

De kansen boden zich aan. Portretaanvragen, een etalage vol met mijn werk, een muziekaanvraag voor een huwelijksceremonie, een lezing geven op de universiteit, een uitnodiging voor een netwerkbijeenkomst van Bossche zakenvrouwen, de aanvraag om voor deze website mijn verhaal te vertellen, en ga zo maar door. Ik ben graag een bezige bij.

“Alles in mij zegt dat ik me moet uiten door middel van kunst en muziek “

Het schilderen van portretten is voor mij een pauze. Een meditatief moment, een moment van verstilling. Met inkt komt mijn tekening tot leven en de persoon ontvouwt zich bij iedere penseelstreek. De buitenwereld gaat even op pauze en mijn volle concentratie ligt in mezelf en bij mijn muze voor dat moment. Kunst is voor mij een manier om tot rust te komen. Om in mezelf te keren. Zonder kunst kan ik niet leven. Dan kijkt alles donkergrijs. Alles in mij zegt dat ik me moet uiten door middel van kunst en muziek. Van muziek krijg ik energie, van kunst kom ik tot rust. Dan ontstaat verzachting en komt er kleur in mijn leven. En als ik daarmee anderen kan laten genieten of betekenis kan geven aan een moment, een herinnering, dan bloei ik op en sta ik in mijn kracht.

Als jong meisje tekende ik veel. Mijn juffrouw van groep 3 voorspelde dat ik later iets met tekenen zou gaan doen, en ze had gelijk. Ik kom er steeds meer achter dat datgene wat je als volwassene graag voor je ziet, jou al in je kindertijd onderscheidde van de rest. Hoe duidelijk of abstract ook. Ik was altijd die extraverte persoon die graag in het middelpunt van de aandacht stond met mijn liedjes en dansjes, en me tegelijkertijd in alle stilte, geconcentreerd terug kon trekken met mijn knutselwerkjes. En nog steeds hou ik van dat podium en die creativiteit. Als zangeres, kunstenares en kunstdocente staan die kwaliteiten voorop.

Madame Ruiz Art

“Het menselijk gelaat, maar ook de handen en houdingen van mensen, vertellen zoveel over wat er van binnen gevoeld wordt”

Kunst en psychologie

Kunst en psychologie, dat waren mijn opties toen ik als jong meisje een keuze moest maken voor mijn toekomst. Een lastige keuze vond ik toen. Ging ik voor een praktische hbo-studie op de kunstacademie? Of werd het een wetenschappelijke studie aan de universiteit. Ik koos uiteindelijk voor de academie St.Joost in Breda. Inmiddels weet ik dat ik helemaal niet hoef te kiezen, omdat kunst en psychologie heel mooi met elkaar samen kunnen komen. Als docent Beeldend en Kunst Algemeen, maar ook als kunstenares, gespecialiseerd in menselijke portretten. Het menselijk gelaat, maar ook de handen en houdingen van mensen, vertellen zoveel over wat er van binnen gevoeld wordt. Dat intrigeert mij. Ik laat mijn intuïtie graag spreken en ik houd van diepgang in gesprekken.

Wat mij ook intrigeert is creativiteit. Sprankelen. Jezelf durven zijn, ook al is dat anders dan gangbaar. Trots zijn en, ondanks onzekerheden, opstaan en je presenteren, op jouw manier. Jezelf bloot stellen. Als kunstenares ben je kwetsbaar, want je werk weerspiegelt je ziel, gedreven op intuïtie. Ook als zangeres deel ik emoties, mooi verpakt in een akoestische sfeer, het liefst aan een intiem en oprecht publiek. Contact maken door middel van creatie. Daar leef ik voor. Dat geeft energie.

“Hoewel ik inmiddels veel controle heb over de inkt, stroomt het zoals het stroomt”

In mijn periode aan de kunstacademie heb ik geleerd om eigenwijs te zijn, divergent te denken, te experimenteren, te voelen, tot mezelf te komen en te communiceren via beeld. Ik ontdekte de liefde voor toeval en experiment. Het toeval vormt een belangrijk onderdeel van mijn werk als kunstenares. Elk portret is weer een verrassing, ook voor mezelf. Hoewel ik inmiddels veel controle heb over de inkt, stroomt het zoals het stroomt. Vooral de combinatie van gecontroleerde lijnen en zachte wassingen maakt mijn werk herkenbaar. Het is zacht en krachtig tegelijkertijd.

Madame Ruiz Art

Mijn droom voor de toekomst is om me nog meer dan nu te kunnen richten op kunst en muziek, om op die manier betekenisvol te zijn voor mezelf en voor iedereen die kan genieten van mijn creaties. Het allereerste moment tussen ouder en kind, DE eerste kus van het huwelijk, een aandenken aan een dierbare overledene, of gewoon het vieren van het leven en het genieten van elkaar.

Liefde voor het leven, en voor elkaar

De mens is een prachtig wezen, vanaf het prille begin. De onbevangenheid van het kind, de oprechtheid, de intense gevoeligheid, de kwetsbaarheid. Als mama van twee prachtige zoons verdrink ik elke dag in die stralende ogen. Die ogen, die alles voor de eerste keer zien en zich overal over kunnen verwonderen. Ik adem het geluk in als die zachte armen me omhelzen of die kleine handjes aan me friemelen van vermoeidheid. Met liefde word je groot. Te groot, te snel.

Ik wil de tijd even stil zetten. Ik wil het moment vast leggen in een onveranderbaar, puur en eerlijk materiaal.  En ik wil de liefde vastleggen. Voor het leven, en voor elkaar!

Groet,
Miriam

Kunstenares bij MadameRuizArt, zangeres bij The Marrows (Facebook: TheMarrowsMusic) en moeder van twee heerlijke boefjes.

www.MadameRuiz.nl
art@MadameRuiz.nl
Instagram: Madameruizart
Facebook: MadameRuizArt


Wil jij ook jouw verhaal plaatsen?

Wil jij ook jouw verhaal terug zien op Mijn Mooie Wereld? Klik dan nu op aanmelden en stuur ons jouw mooie en inspirerende verhaal!

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.