Hurray for Today | Ochtend meditatie is voor Tineke niet meer weg te denken, terwijl zij daar als “nuchtere Groningse” totaal niet voor open stond.

door karima
Hurray for Today

Als je mij 10 jaar geleden had gezegd dat ik dagelijks zou mediteren, dan had ik je voor gek verklaard. Ik zag mezelf al zitten in kleermakershouding, een partij aan NIETS zitten denken! Zooooo zweverig. Nee, als nuchtere Groningse had ik daar toch echt de tijd en het geduld niet voor. Mediteren was in mijn ogen alleen voor ‘zweefteven’.

Fast forward naar nu. Elke ochtend zit ik op mijn meditatiekussentje met de ogen dicht. Wat is er in de tussentijd gebeurd? Meer dan ik ooit had kunnen denken.

Stress gerelateerde klachten

In 2013 kreeg ik voor het eerst te maken met stress gerelateerde klachten: ik sliep slecht, was erg emotioneel en voelde mij ontzettend onzeker. Ik werkte fulltime als docent in het voortgezet onderwijs en hield van mijn werk. Maar met alle klachten die ik had zat ik er niet aan te denken om minder te gaan werken. Het was mijn alles. Maar ik wilde wel heel graag iets doen aan de stress.

“Het bleek een stuk minder zweverig te zijn dan ik had verwacht”

Zo zat ik een paar jaar later tegenover een Mindfulness coach. Helemaal klaar om 8 weken aan mezelf te werken en zo te zorgen dat mijn hoofd rustiger werd en ik beter met die stress zou kunnen omgaan. Dit was mijn eerste ervaring met mediteren. Surprise! Het bleek een stuk minder zweverig te zijn dan ik had verwacht. Ik vond het stiekem eigenlijk best wel fijn.

Na die Mindfulness cursus is het een kwestie van volhouden. Maar zoals dat vaak gaat neemt het leven het weer over en verviel ik al snel weer in mijn oude gedrag. Mediteren was een van de eerste dingen wat ik niet meer regelmatig uitoefende en als snel sloop de stress weer terug mijn leven in. Tot het echt niet meer kon! In 2017 kwam ik met een burn-out thuis te zitten. Ik was helemaal op, had totaal geen energie meer. Alles wat ik deed voelde als te veel. Ik kon alleen nog maar huilen.

Mijn herstel, Mindfulness en meditatie

Nadat ik de eerste maanden vooral met een groot schuldgevoel thuis zat -ik had mensen in de steek gelaten en vond mezelf zwak dat ik thuis zat, terwijl anderen nog gewoon aan het werk waren- kwam in de loop van de tijd het besef dat ik met deze instelling mezelf niet zou helpen. Het werd tijd om te kijken hoe ik weer zou kunnen herstellen.

“Zelf zo ver dat ik nu zelf meditatiecursussen geef en meditatie een grote rol laat spelen in mijn coaching “

Hurray for Today

En zo kwam ik weer in aanraking met Mindfulness en dus ook weer met meditatie. Ik besloot vrienden te worden met deze ‘nieuwe’ gewoonte en die vriendschap is zich daarna alleen maar verder gaan verdiepen. Zelf zo ver dat ik nu zelfmeditatiecursussen geef en meditatie een grote rol laat spelen in mijn coaching. Op een hele praktische en vooral niet zweverige manier. Alles om ervoor te zorgen dat ik de stress onder controle heb, de rust in mijn hoofd heb.

Want mediteren is zoveel meer dan alleen op een kussentje zitten en aan niets denken. Het geeft jou de mogelijkheid om te checken hoe het met je gaat, om jouw gedachten te onderzoeken en op de rem te trappen wanneer jij dat zo hard nodig hebt. Een moment om echt even stil te staan en voor jezelf te kiezen. Alles in plaats van alleen maar door te denderen en het gevoel hebben dat je vast zit in je eigen gedachten. Daarvoor hoef je niet in contact te staan met het universum of al je chakra’s te reinigen. Jouw ademhaling als focuspunt is al genoeg.

Hurray for Today

Stel je voor dat jij vandaag begint met 1 minuut je ogen dicht en je ademhaling te volgen. Alleen maar dat. En dit elke dag weer. Je gedachten op pauze zetten en je een moment voor jezelf gunnen. Hoe tof zou dat zijn?

“Daarnaast voel ik veel sneller wanneer ik te hard ga of dat ik mijn grenzen heb bereikt”

Wat het mij heeft opgeleverd? Ik heb veel meer controle over mijn gedachten. Ik laat mij niet meer gek maken door de scenario’s in mijn hoofd. Daarnaast voel ik veel sneller wanneer ik te hard ga of dat ik mijn grenzen heb bereikt. En ik slaap stukken beter sinds ik dagelijks mediteer. Ik ben er een positiever en ook geduldiger mens van geworden.

Je kunt wel zeggen dat ik volledig omgedraaid ben in mijn mening over mediteren. Ik kan dan ook niet anders dan het iedereen aan te raden om vandaag nog te starten met mediteren.

Ga voor rust in jouw hoofd en ontspanning in jouw leven! Voel je vrij om je aan te melden bij de besloten Facebook groep vol tips en inspiratie om rust in je hoofd te krijgen: https://bit.ly/dagelijksrustinjehoofd


Meer informatie over Hurray for Today?

Wil jij meer weten over Tineke en haar Hurray for Today coaching? Volg haar via Instagram of Facebook

Wil jij ook jouw verhaal plaatsen?

Wil jij ook jouw verhaal terug zien op Mijn Mooie Wereld? Klik dan nu op aanmelden en stuur ons jouw mooie verhaal!

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.