Houtmoed | Een baan in loondienst gecombineerd met een eigen bedrijf. Maaike zou niets anders meer willen.

door karima
Houtmoed

Vertel eens in het kort, wie ben jij en wat is jouw beroep?

Ik ben Maaike: industrieel product ontwerper, meubelmaker en projectmanager. Ik ben een bêta-vrouw met een sociaal hart en ik vind werkelijk alles leuk. Dat is gelijk de reden dat ik twee beroepen uitoefen: de helft van de week ben ik teamleider in het sociaal domein bij een gemeente, de andere helft ben ik ontwerper en maker van woonaccessoires voor mijn eigen webshop: Houtmoed. De beide functies hebben één ding met elkaar gemeen: ik kan in allebei mijn ‘rollen’  de wereld een beetje leuker maken.

Hoe ben jij bij deze leuke baan terecht gekomen?

Vroeger vond ik óók altijd alles leuk en wilde ik ook elk jaar iets anders worden. Op de middelbare school mopperde mijn mentor dan ook regelmatig dat ik toch echt moest kiezen, ‘want je kunt nu eenmaal niet alles’. Het voelde als een negatieve eigenschap.

“Ik begon met Houtmoed! Lekker de wereld leuker maken (en een beetje beter) met mijn eigen designs”

Ik koos mijn versie van een pret-pakket met het idee dat ik dan nog veel kanten op kon. Veel bêta-vakken, plus geschiedenis en biologie. Ik hakte de knoop door en koos voor een studie Industrieel Product Ontwerpen, waarin ik de bêta-kant met de creatieve kant kon combineren.

Afbeelding kan het volgende bevatten: binnen

Na de eerste paar jaar als ontwerper voor bedrijven, miste ik heel erg het werken met mensen. En een positieve bijdrage aan de wereld. Ik ben na een jaar of vijf overgestapt naar een verkeersveiligheidsorganisatie, waardoor ik het gevoel had dat ik de wereld een beetje beter kon maken. Het werken met mensen voelde als een verademing, maar toen miste ik het werken met materialen weer. Ik begon met Houtmoed! Lekker de wereld leuker maken (en een beetje beter) met mijn eigen designs. Maar dat werken met mensen, dat wil ik ook niet kwijt. Hoe heerlijk ik het ook vind om mijn eigen bedrijf te hebben, ik merk dat ik juist de combi met een baan in loondienst juist helemaal fantastisch vind!

Vijf jaar geleden ontdekte ik dat er een benaming is voor mensen zoals ik: creatieve generalist. En dat het juist een kracht is! Sinds ik weet hoe ik mijn kracht in moet zetten, haal ik meer voldoening uit beide banen dan ik dacht dat mogelijk was.

Welke opleiding heb jij gevolgd om jouw doel te bereiken?

Allereerst Industrieel Product Ontwerpen, waar ik de engineeringkant met projectmanagement leerde combineren. Vervolgens Meubelmaken om de ambachtelijke manier van houtbewerken te leren. En daarna nog Social Work, voor de mensenkant. Elk jaar volg ik trouwens wel een studie of cursus om weer iets nieuws te leren, ik hou er van 🙂

“En zolang ik zorg dat ik me niet verveel, geniet ik daar volop van”

Wat denk jij dat jouw kracht is binnen jouw werk?

Mijn creativiteit, het denken in oplossingen ~ en het feit dat ik als generalist makkelijk mijn manier van werken op allerlei onderwerpen los kan laten.
Het niet-kunnen-kiezen heeft me zoveel brede kennis opgeleverd, dat ik alles wat ik geleerd heb over allerlei verschillende onderwerpen op elk werkgebied los kan laten. Juist mijn generalisme is mijn kracht! En zolang ik zorg dat ik me niet verveel, geniet ik daar volop van.

Creatieve generalist

Wat maakt jouw baan de aller leukste?

Het feit dat ik twee verschillende banen heb, maakt dat mijn week heerlijk afwisselend is. Op mijn werk in loondienst coach ik & probeer ik het werk van mijn team makkelijker te maken, met mijn eigen bedrijf help ik het milieu *en* kan ik heerlijk mijn creatieve ei kwijt. Die combinatie maakt het leven hartstikke leuk!

Hoe ziet jouw gemiddelde werkweek eruit?

Op maandag besteed ik een groot deel van de dag aan administratie, blogs en de website van Houtmoed, doe ik de was en haal ik ‘s middags mijn dochter uit school. Op dinsdag werk ik in loondienst, veel overleggen, problemen oplossen en mails. Woensdag weer Houtmoed, vaak ben ik dan lekker aan het ontwerpen, of met m’n handen bezig en producten aan het maken. Donderdag en vrijdag werk ik weer in loondienst. Vrijdag is het altijd rustig op kantoor dus dan ben ik vooral met stukken schrijven enzovoorts bezig. In het weekend gaat het tempo omlaag, krijgen man en kind wat meer aandacht, maar ben ik vaak ook nog met Houtmoed bezig 🙂

“We waren allebei stomverbaasd, ik schiet nu weer in de lach als ik daar aan terugdenk”

Wat is het mooiste of gekste wat jij hebt meegemaakt op jouw werk?

Toen ik net bij mijn vorige werkgever werkte, kreeg ik een bestelling van iemand die ik niet kende. Een paar dagen later kwam er een samenwerkingspartner en ze had voor onze kennismaking een kaartje voor me meegenomen… bleek er eentje uit m’n eigen winkel te zijn. We waren allebei stomverbaasd, ik schiet nu weer in de lach als ik daar aan terugdenk!

Creatieve generalist

Heb jij nog andere dromen die jij graag achterna wilt gaan?

Genoeg! Zo zou ik supergraag een eigen bedrijfspand willen hebben, waar ik al mijn apparatuur (en meer!) zou willen hebben staan. En een showroom. Misschien wel workshops… en ik wil heel graag anderen besmetten met het wereldverbeteraar-virus.
Ik ben vooral heel nieuwsgierig waar het leven me allemaal nog heenbrengt.

Wat wilde jij vroeger als kleine Maaike later worden?

Kleine Maaike wilde apotheker worden. Lekker heksen met middeltjes 🙂 Soms wil ik dat nog steeds wel eens. Dus wie weet!

Hoe ziet Jouw Mooie Wereld eruit?

Een mooie wereld is er eentje waar mensen rekening houden met elkaar, een beetje vriendelijker zijn dan nodig is, en waar geld wat minder belangrijk wordt gevonden. Een mooie wereld is voor mij een wereld waarin het voor iedereen leuk is om te hergebruiken zodat we wat zuiniger zijn op moeder natuur!Meer weten over Houtmoed?

Wil jij meer weten over Maaike en haar bedrijf Houtmoed? Neem snel een kijkje op haar mooie website:  https://houtmoed.nl/  | Wil jij haar liever volgen? Klik dan op Facebook of Instagram.

Wil jij ook geïnterviewd worden?

Wil jij ook jouw interview terug zien op Mijn Mooie Wereld? Klik dan nu op aanmelden en beantwoord de 10 vragen. Liever een aangepast interview of een duo interview? Stuur een mail naar: info@mijnmooiewereld.nl

Creatieve generalist

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.