Detour Studio | De Liefde voor fietsen gecombineerd met zijn “Pippi Langkous” mentaliteit brachten Bas tot zijn eigen tassenlijn!

door karima
Detour Studio

Hey Bas, vertel eens in het kort, wie ben jij en wat is jouw passie?

Hoi mijn naam is Bas, ik woon in Arnhem en ik heb een grote liefde voor fietsen. Dat heb ik van kinds af aan al gehad, en dat is nooit meer weg gegaan. Vanuit die passie zijn in de loop der jaren verschillende “passie projecten” voor mij ontstaan. Het project waar ik nu grotendeels mee bezig ben is het ontwerpen en maken van fietstassen onder de naam Detour Studio.

Hoe ben jij op het idee gekomen om fiets tassen te gaan ontwerpen?

Het idee ontstond eigenlijk toen ik in Thailand tussen de rijstvelden door over gravelpaden aan het rijden was. De traditionele tassen set-up die ik mee had genomen, die overigens wel heel goed zijn, waren niet ideaal voor hetgeen wat ik daar aan het doen was. En toen dacht ik volgens mij zijn hier wel dingen voor te bedenken om zo’n tas anders te maken. Dat is toen een beetje gaan sluimeren, totdat ik in Laos Chris en Amanda tegen kwam.

“What the fuck, dat kan ik toch zelf ook gewoon doen”

Detour Studio

Dat was een Amerikaans stel en hij had zelf zijn tas gemaakt voor in zijn frame. En dat was een soort van eye-opener voor mij waardoor ik zoiets had “What the fuck, dat kan ik toch zelf ook gewoon doen”. Ik ben best wel handig en ik denk als ik dat ga proberen dat het mij wel lukt. Anders probeer ik het 10 keer en dan lukt het mij sowieso wel. Zo ben ik toen verder gaan reizen. Toen ik uiteindelijk door Spanje reed werd mijn gevoel alleen maar bevestigd, omdat ik toen ook veel offroad aan het fietsen was. Van daaruit ben ik het idee verder gaan ontwikkelen en beginnen met schetsen. Het idee om een zelfgemaakte tas te hebben leek mij zo tof! Eenmaal thuis gekomen ben ik gaan sparen en binnen een half jaar had ik een naaimachine gekocht. Zo is het eigenlijk begonnen.

“Ik heb het nog nooit gedaan, maar ik denk dat ik het wel kan”

Wist jij, toen jij een naaimachine kocht, hoe jij daar gebruik van moest maken?

Nee dat moest ik mezelf grotendeels aanleren. Het is een beetje de “Pippi Langkous” mentaliteit “Ik heb het nog nooit gedaan, maar ik denk dat ik het wel kan”. Mijn moeder en oma waren vroeger altijd wel van het breien en naaien. Dus ik heb wel eens een keer over hun schouders mee gekeken toen ik een jaar of 8 was, en ik heb er zelf wel eens achter gezeten en een stofje eronder door geramd. En dan denk je “Nah daar zit zo’n pedaaltje, dit is voor en achteruit en dan dat ding moet omhoog”.

Detour Studio

“Als ik een tas maak kan ik de tas in mijn hoofd letterlijk uit elkaar klappen en helemaal rond draaien”

Daarna heb ik 2 filmpjes op YouTube bekeken met wat basic tips, en toen ben ik gewoon gas gaan geven. Ik heb wel een technische studie gevolgd. Metaal/elektro op de middelbare school en daarna anderhalf jaar werktuigbouwkundig. Uiteindelijk een grafische studie aan de kunstacademie. Dus ik heb wel technisch inzicht. Als ik een tas maak kan ik de tas in mijn hoofd letterlijk uit elkaar klappen en helemaal rond draaien.

Voor welk soort fietsen maak jij ontwerpen?

Het is voornamelijk gericht op tourfietsen, mountainbikes en gravelbikes. Misschien een keer een racefiets voor iemand die daar lange ritten op maakt, maar dan bedoel ik echt honderden kilometers. Het gaat vooral om de avontuurlijke en sportieve kant, zoals het reizen, touren en sporten. Het gebeurt wel steeds meer dat iemand het gewoon handig vindt om wat eten, kleding of een regenjas op die manier mee te kunnen nemen. Elke fiets is anders dus aan de hand van de doorgegeven maatvoering ga ik aan de slag.

“De ruimte weerspiegeld mij en hier kan ik mezelf zijn”

Wat heb jij nodig om een tas te kunnen ontwerpen? En waar voer jij dat uit?

Ik heb vooral de vrijheid nodig. Vrijheid in de zin van tijd en ruimte en van daaruit komen alle ideeën. Je krijgt vaak de beste ideeën als je onder de douche staat of in bed ligt. Op de momenten wanneer je ontspannen bent en tot rust komt. Ik heb dat vaak als ik op de fiets zit. Daarnaast heb ik een fijne en veilige plek nodig waar ik mezelf thuis voel, soort van huiskamer. De ruimte weerspiegeld mij en hier kan ik mezelf zijn. Ik heb mijn werk plek op zolder gecreëerd.

Hoe test jij een tas uit? Doe jij dat zelf of laat je dat door iemand doen?

Ja zeker! Ik laat het testen door mijn “Detour Destruction Crew aka. the DDC”. Vanuit mijn vorige werk bij Mantel heb ik een leuke club om mij heen verzameld, wat inmiddels hele goede vrienden van mij zijn geworden.

“Die jongens vinden dat echt tof en zij willen ook wel echt dingen voor mij slopen”

Zij zijn ook erg enthousiast, vandaar dat zij mijn producten uittesten. Die jongens vinden dat echt tof en zij willen ook wel echt dingen voor mij slopen. Dat zij tegen mij kunnen zeggen: “dit werkt niet goed”, “dat is toch niet handig”, “ik mis iets aan de tas”. Daar heb ik 3 tot 4 jongens voor die mijn tassen gebruiken en misbruiken. Daarnaast vind ik dat je alles wat je zelf maakt ook zelf moet testen. Ook al krijg ik goede feedback, je kijkt er zelf toch heel anders en ook kritischer tegen aan.

Van welk materiaal worden jouw tassen gemaakt?

Het materiaal waarmee ik werk heet Cordura. Ik heb 5 verschillende kleuren: zwart, donkergrijs, olijfgroen, bordeauxrood en oranje. De binnenkant is van nylon voeringstof in de kleur oranje. Dat is ook mijn trademark en mijn lievelingskleur. Het maakt de tas ook lichter waardoor je jouw spullen makkelijker terug kan vinden. Stel dat een klant een andere kleur wilt dan kan ik kijken of ik dat kan bestellen.

“Ik geloof niet helemaal in een origineel idee”

Waar haal jij jouw inspiratie vandaan?

Ik geloof niet helemaal in een origineel idee. Ik denk dat je het ooit ergens in een bepaalde vorm hebt gezien en dat het toch is blijven hangen. Wat ik vooral niet ga doen is dan op internet zoeken wat andere mensen allemaal maken, want dan kan ik niks meer. Ik moet dan echt bij mezelf blijven. Gewoon met mijn idee gaan klooien, aan de knutsel gaan en kijken wat daaruit komt. Ik heb nu een zadeltasje waar ik nu 8 of 9 prototypes van gemaakt heb. Inspiratie kan bij mij ook gaan om een klepje of een sluiting systeem die ik in een kast zie, of de verwerking van een rits in een jas. Ik heb op dit moment niet meer de tijd om zelf een tas te ontwerpen aan de hand van mijn eigen ideeën. Nu ben ik vooral bezig met aanvragen van klanten.  

“Ik kan ervoor zorgen dat die tas het doel vervult wat zij voor ogen hebben”

Kan de koper bepaalde voorkeuren aan jou doorgeven? Denk aan kleur, materiaal, zijvakken enzovoorts?

Ja dat is zeker mogelijk en dat vind ik denk ik nog wel het leukste om te doen. Zij hebben een specifieke vraag voor een probleem of uitdaging. Zij kunnen zelf geen passende oplossing vinden of de kosten zijn te hoog, waardoor zij mij vragen of ik dat kan maken. Ja dat is toch super vet! Zij hebben het vertrouwen in mij dat het goed komt en ik kan ervoor zorgen dat die tas het doel vervult wat zij voor ogen hebben.

Hoeveel verschillende tassen heb jij tot nu toe gemaakt? En hoe lang ben jij daar mee bezig?

Op dit moment heb ik een stuk op 5 verschillende tassen gemaakt. Aangezien de afmetingen kunnen verschillen, en ook de opties die de klant wilt, verschilt het per tas hoe lang ik ermee bezig ben. Voor een standaard frametas ben ik denk ik één dag bezig. Hoe meer dezelfde tassen je maakt, hoe sneller je uiteindelijk produceert. Ik maak ook vaak schetsen en kartonnen mallen om meer gevoel te krijgen voor de grootte van de tas.

“Ik wil wel graag mijn “hobby vibe” behouden”

Wil jij dit als hobby blijven doen of zou jij hier graag op een dag jouw beroep van willen maken?

Ik denk dat het inmiddels meer van hobby naar beroep is gegaan, maar ik wil wel graag mijn “hobby vibe” behouden. Ik vind trouwens het woord hobby ook niet echt passen, want dat is toch vaak een beetje knutsel en voor de leuk. En bij mij is het ondertussen meer dan dat, maar ik wil wel die mentaliteit en die lossigheid behouden. Daarnaast vind ik het ook nog wel fijn om ander werk te hebben met leuke collega’s om je heen in een andere setting. Ik vind het wel een griezelig idee om de hele tijd in mijn eentje door te moeten brengen op mijn zolderkamer.

“Ik zou nog een keer naar het buitenland willen en met mijn eigen tassen op pad”

Wat is jouw ultieme droom op passie gebied? En wat zou jij nog graag willen bereiken?

Ik denk dat ik er wel ben op dit moment. Ik moet ook zeggen dat ik daar niet heel erg mee bezig ben, omdat ik dat eerder als verlammend dan als soort van drijfveer ervaar. Wat ik nog wel een keer zou willen is naar het buitenland gaan en met mijn eigen tassen op pad. Uiteindelijk doe ik het natuurlijk ook voor mezelf. Dat mensen daarop aanhaken vind ik supergaaf en daar ben ik iedereen ook mega dankbaar voor, maar ik doe het vooral omdat ik het gewoon leuk vind om te doen. Ik ben op dit moment half in gesprek met een fietsenwinkel in Utrecht. Misschien dat zij tassen voor mij gaan verkopen, maar ik heb dat niet als streven. Het overkomt me en dan kan ik op dat moment bekijken of ik dat tof vind of niet.

“En dat ik daarvoor heel erg mijn eigen weg heb moeten zoeken de afgelopen 30 jaar”

Hoe ziet Jouw Mooie Wereld eruit?

Ik denk dat ik daar inmiddels ook heel dichtbij ben. Het klinkt alsof ik al heel wat bereikt heb, maar ik denk dat als ik terugkijk naar hoe ik ben opgevoed en opgegroeid dat dit zeker niet voor de hand liggend is. Ik ben wel heel dankbaar voor wat ik heb meegekregen van huis uit, maar ik denk alleen niet dat het altijd even goed bij mij paste. En dat ik daarvoor heel erg mijn eigen weg heb moeten zoeken de afgelopen 30 jaar. Ik heb net een nieuwe baan waar ik 3 dagen ga werken zodat ik het kan combineren met mijn passie. De meest ideale wereld is dat je helemaal financieel afhankelijk bent en de trein kan pakken om bijvoorbeeld een maand door Spanje heen te fietsen. Om vervolgens terug te komen in Nederland om een ander project op te pakken. Hoe mooi is dat!


Meer weten over Detour Studio?

Wil jij meer weten over Bas en zijn Detour Studio? Klik hier op zijn Instagram!

Wil jij ook geïnterviewd worden?

Wil jij ook jouw interview terug zien op Mijn Mooie Wereld? Klik dan snel op aanmelden en beantwoord de 10 vragen!

Detour Studio

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.