De Viltbloemist | Een kleurrijk kunstwerk speciaal voor jou! Daphne vertelt alles over haar bijzondere baan.

door karima
De Viltbloemist

Vertel eens in het kort, wie ben jij en wat is jouw beroep?

Mijn naam is Daphne Engelke en ik ben de Viltbloemist van Nederland. Ik ben 45 jaar en moeder van een prachtige puber zoon van 14 jaar. Ik ben getrouwd met de liefste man die snapt hoe ik in elkaar zit en hoe we ons leven samen op z’n leukst kunnen leven. Hij is bijvoorbeeld de kok in ons gezin en daar geniet ik iedere dag met volle teugen van.

Hoe ben jij bij deze leuke baan terecht gekomen?

Ik ben oorspronkelijk een social worker, ik coachte collega’s in de omgang met mensen met een verstandelijke beperking. Ik gaf trainingen en maakte e-learningprogramma’s. Tijdens mijn werkzaamheden voor deze betaalde baan in loondienst zorgde ik samen met mijn man voor onze zoon. Hij heeft autisme. Ik ben tussendoor “bloemen van vilt” gaan maken, omdat ik een creatieve uitlaatklep nodig had. Ik noem ze expres nog bloemen van vilt omdat mijn Viltbloeiers pas zijn ontstaan toen ik de keuze heb gemaakt om mijn betaalde baan in loondienst op te zeggen. Onze zoon kon ik niet meer voldoende begeleiden toen hij naar het Voortgezet onderwijs ging. Er was gewoon te weinig tijd en energie over omdat te kunnen. Om niet helemaal in het teken te staan van opvoeden en jezelf wegcijferen ben ik dus Viltbloeiers gaan maken en heb ik mijn bedrijf zeker het afgelopen jaar in 2019 op de kaart kunnen zetten.

“Doormiddel van workshops, zelfstudie en bloemschikken ben ik tot deze stap gekomen”

Welke opleiding heb jij gevolgd om jouw doel te bereiken?

Ik heb dus HBO-sph gedaan, maar ben super creatief van mezelf. Tijdens mijn VWO heb ik 6 jaar lang het vak tekenen in mijn pakket gehad en wilde eigenlijk naar de design academy, maar dat leek me werktechnisch niet slim. Vandaar dus hbo-sph gedaan. Doormiddel van workshops, zelfstudie en bloemschikken ben ik tot deze stap gekomen. Ik ben een pietje precies en zorg ervoor dat al mijn bloemen zo natuurgetrouw als mogelijk eruit zien.

Wat denk jij dat jouw kracht is binnen jouw werk?

Mijn kracht is mijn enthousiasme, mijn gevoel voor kleur en sfeer. Ik hou ervan om bloemen te maken, ik maak het graag iedereen naar de zin en wil perse dat alles klopt en goed voelt. Dat zorgt er ook voor dat ik me soms zelf voorbij loop, zeker in combinatie met de zorg voor onze zoon. Toch is het deze ervaring die ervoor zorgt dat ik op een positieve manier kijk naar het leven en mezelf de ruimte gun om te experimenteren en te ondernemen. Ik geniet iedere dag van het eigen baas zijn en van het feit dat ik van grondstof tot eindproduct het gehele proces in mijn eigen hand heb.

“Dat vergt veel energie, maar ik heb steeds meer het gevoel dat ik mijn draai hierin kan vinden”

Wat maakt jouw baan de aller leukste?

Iedere dag bezig zijn met kleur, bloemen en met mijn creativiteit andere mensen stimuleren, motiveren en blij maken is hetgeen dat ik het liefste doe. Stimuleren door te vertellen over mezelf als moeder, eerlijk te zijn over mijn struggles en te laten zien – in alle echtheid – hoe ik leef. Motiveren om ondernemer te zijn, om keuzes te maken, om dichtbij je zelf te blijven om jezelf te waarderen in wie je bent en om lief te zijn voor jezelf alsof je je eigen vriendin bent. En blij maken door mijn bloemen te maken en deze te verkopen, te verhuren en te geven aan iedereen die er ook blij van wordt.

De Viltbloemist

Hoe ziet jouw gemiddelde werkweek eruit?

Mijn week is nogal vol en staat voornamelijk in het teken van paraat staan voor mijn zoon. Ieder moment kan hij appen met vragen en onduidelijkheden die accuut opgelost moeten worden om een paniekaanval te voorkomen. Hij doet het fantastisch op HAVO 3 maar dat komt ook echt door de inspanning van mij , hemzelf en de school. Ik zorg dat ik altijd thuis ben als hij thuis komt. Dat betekent concreet dat mijn werkzaamheden erom heen gepland zijn. De ene keer kan ik tot half 2 werken, de andere keer tot kwart over drie. Soms vallen er lessen uit of gaat hij met vrienden weg na school en dan pas ik me aan. Dat vergt veel energie, maar ik heb steeds meer het gevoel dat ik mijn draai hierin kan vinden. Ik heb een planagenda en plan de werkzaamheden die ik per week wil af hebben. Klanten nodig ik uit op vaste dagen en tijden. Nog iets meer structuur zou ik graag willen, maar daar ben ik mee bezig.

“Nu ben ik een emotionele trut, maar ik kreeg serieus tranen in mijn ogen”

Wat is het mooiste of gekste wat jij hebt meegemaakt op jouw werk?

Heel recent nog, een klant die me appte en zei dat ze haar pakketje met viltbloeiers binnen had. Ik appte terug dat ik benieuwd was hoe ze ze LIVE vond. Zij schreef: ze zijn “anders’ in het echt. Oke dat ging een eigen leven leiden in mijn hoofd dus ik dacht ik vraag haar even: “anders” als in? En toen ontving ik deze prachtige woorden: In het echt is ze veel mooier. Nu ben ik een emotionele trut, maar ik kreeg serieus tranen in mijn ogen!!! Prachtig!! En dit is precies wat het is, heb vertrouwen in jezelf en als je iets niet zeker weet, vraag ernaar. Je kunt enorm verrast worden door het antwoord.

De Viltbloemist

Heb jij nog andere dromen die jij graag achterna wilt gaan?

Ik droom ervan dat mijn zoon later echt op kamers kan en zijn eigen keuzes kan en mag maken, geen idee of dat haalbaar is maar daar zijn we volop mee bezig. Bedrijfsmatig wil ik de verhuur van mijn Viltbloeierboeketten vergroten en meer kant en klare boeketten aanbieden. Mensen hebben soms moeite met teveel keuze! Daarnaast zijn de workshops die ik geef enorm populair, dus dat wil ik graag uitbreiden en bekijken hoe ik dat verder vorm ga geven.

“Mijn mooie wereld ziet er uit vol kleur, liefde en inspiratie. Een leven waarin we elkaar respecteren en een plek in de wereld gunnen”

Wat wilde jij vroeger als kleine Daphne later worden?

Als kleine Daphne wilde ik kleuterjuf worden, terwijl ik als moeder echt gek werd van mijn zoon als kleuter whahaha….Dus maar goed dat ik dat niet doorgezet heb. Daarnaast droomde ik van de mooiste handgemaakte producten die ik maakte en anderen wilde kopen, ik was altijd bezig en had met – toen nog – Koninginnedag altijd een kleedje met daarop mijn spulletjes. Heerlijk dat ik nu echt mooie producten maak die anderen ook inderdaad willen kopen. Soms zijn er zelfs klanten die aan het sparen zijn om hun boeket steeds meer te kunnen aanvullen.

Hoe ziet Jouw Mooie Wereld eruit?

Mijn mooie wereld ziet er uit vol kleur, liefde en inspiratie. Een leven waarin we elkaar respecteren en een plek in de wereld gunnen. Ik geloof niet dat we allemaal perse moeten groeien en vooruit moeten willen, dat het vooral prachtig is dat we in het NU leven en dat we daar bij stil staan en het prachtig vinden. Ik geloof dat iedere minuut het waard is om te leven. En ik ben me daar zo bewust van, omdat iedere minuut in ons leven een minuut is die op zoveel verschillende manieren kan “uitvallen”.


Meer weten over de Viltbloemist?

Wil jij meer weten over Daphne en haar bedrijf als Viltbloemist? Neem snel een kijkje op haar mooie website:   https://viltbloemist.nl/ | Wil jij haar liever volgen? Klik dan op Facebook of Instagram.

Wil jij ook geïnterviewd worden?

Wil jij ook jouw interview terug zien op Mijn Mooie Wereld? Klik dan nu op aanmelden en beantwoord de 10 vragen. Liever een aangepast interview of een duo interview? Stuur een mail naar: info@mijnmooiewereld.nl

De Viltbloemist

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.